Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Beoordeling 9.3 gebaseerd op 27 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

verander wachtwoord

  MADE IN HOLLAND
  MADE IN HOLLAND

installatie & veiligheid

 

Een buitendouche is er voor uw plezier! Maar voordat het genieten kan beginnen willen wij u graag op aantal zaken attenderen zodat u optimaal en veilig gebruik kunt maken van uw buitendouche. Hieronder vind u de onze installatie- en veiligheidsvoorschriften.

U kunt het document ook downloaden om deze snel bij de hand te hebben.

installatie- en veiligheidsvoorschriften LB Solutions


Let op de volgende zaken met betrekking tot de elektrische aansluiting:

  1. LB Solutions artikelen voor binnen en buiten moeten worden aangesloten volgens algemeen geldende voorwaarden van sanitaire installaties.
  2. De kabel aan de LB Solutions douche is ca 4 m. Maak een waterdichte verbinding volgens de voorschriften van elektriciteitsaansluiting buiten een straal van 3 meter van de LB Solutions douche.
  3. Laat plaatsing en aansluiting uitvoeren door een erkend installateur en elektricien.
  4. Voor de aanvoer warm/koud water tot de douche dient u zelf voorzieningen te treffen m.b.t. het vorstvrij houden van de leidingen.
  5. LB Solutions vorstbescherming (TB01) wordt geleverd onder de Algemene garantievoorwaarden. Deze zijn te downloaden op onze website.
  6. Plaats de stekker in een stopcontact waar 365 dagen per jaar spanning (230V) op staat!
  7. Als de aangegoten stekker eraf wordt geknipt dan zullen de garantie en keurmerken te allen tijde komen te vervallen.
  8. Let tijdens de montage op dat het elektriciteitssnoer niet klem komt te zitten onder de voet!

Let op: let bij montage van de buitendouche erop dat de slangen niet torderen bij het aandraaien, dit kan het water volume beïnvloeden!

 

Zorg voor een gezonde waterbalans
Een buitendouche is er voor uw plezier. En dat plezier begint met zuiver water. Hoe u dat water in een uitstekende conditie houdt? Om uw douche aantrekkelijk te houden, is een gezonde waterbalans een eerste vereiste. Daarvoor dient u eerst vertrouwd te raken met enkele begrippen, ze komen u ongetwijfeld bekend voor.
 
Onderstaand worden een aantal belangrijke zaken toegelicht welke bij het bedrijfsmatig beheren van een buitendouche van toepassing zijn en de te volgen werkwijzen zijn beschreven. Ook alle informatie omtrent het winter- en zomer klaar maken van uw buitendouche wordt in deze brochure toegelicht.
 
Bedrijven hebben een waterleiding die door allerlei mensen wordt gebruikt (collectieve installatie). In dat geval is de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water vanaf de hoofdkraan tot aan de tappunten. Voor het gebruik van collectieve (drink) waterinstallaties moet een risicoanalyse worden opgesteld en afhankelijk van de bevindingen een legionellabeheersplan. Voor particulier gebruik gelden hiervoor geen speciale eisen of voorwaarden en/of verplichting om een legionella beheersplan te maken.
 
Voor een gezonde waterbalans is het van belang om aandacht te schenken aan legionella preventie. In deze brochure zijn een aantal richtlijnen en praktijkvoorbeelden opgenomen hoe om te gaan met de legionella preventie van uw buitendouche.
 
Montage waterleiding:
De voedingsleidingen van uw buitendouche bij voorkeur aansluiten op een koud- en/of warmwaterleiding die regelmatig gebruik wordt. Deze aansluiting voorzien van afsluiters en keerkleppen. De voedingsleiding dient te kunnen worden afgetapt. Het warmwatertoestel dient ingesteld te staan op minimaal 60 graden Celsius (de gebruikte warmwaterleiding dient hiervoor geschikt te zijn).
 
Maatregelen bij het in gebruik nemen van de buitendouche:

  1. Indien de buitendouche voorzien is van een voetendouche, deze kraan als eerste opendraaien en het koude water circa 10 minuten laten lopen. Vervolgens (indien aanwezig) het warme water 10 minuten laten lopen.
  2. Indien de buitendouche voorzien is van een handdouche, de handdouche uit de houder nemen en nabij de afvoer en/of vlonder leggen. Vervolgens de kraan rustig opendraaien en het water circa 10 minuten laten stromen.
  3. Vervolgens het (indien aanwezig) warme water 10 minuten laten lopen.
  4. Bij de hoofddouche de koudwaterkraan zó ver opendraaien dat het water wel stroomt doch niet verneveld. Dit koude water ongeveer 10 minuten laten stromen.
  5. Vervolgens (indien aanwezig) de warmwaterkraan zó ver opendraaien dat het water wel stroomt doch niet verneveld. Dit warme water circa 10 minuten laten stromen.

Buitentemperaturen hoger dan 20 graden Celsius.
Indien het buiten warmer is dan 20 C° dan dient minimaal 1 keer per week gespoeld te worden, zoals bij ingebruikname omschreven. Eerst 10 minuten koud water, vervolgens 10 minuten warm water. Te beginnen met de voetdouche, daarna de handdouche en vervolgens de hoofddouche.
 
Uit gebruik nemen. (Lange tijd, langer dan 4 weken niet gebruiken of vorstgevaar):
De koud- en warmwaterleiding aftappen door de afsluiters bij de aftakking dicht te zetten. De koud- en warmtapkranen openen, de handdouche demonteren en de voedingsleidingen aftappen.
 
Toelichting c.q. achtergrond t.b.v. legionella preventie bij een buitendouche:
In een droge (afgetapte) leiding kan geen legionella overleven. Vóór de winter dus goed aftappen. Het warme water wordt normaal gesproken "ontsmet" door de 60 C° in het verwarmingstoestel. Bij normaal gebruik en een goed onderhouden warmwatertoestel ontstaat geen legionella. De mogelijk aanwezige legionella in het koude water wordt zelfs gedood. De koud waterleiding dient altijd koel te blijven, koeler dan 25 C°. Indien hier niet aan wordt voldaan kan legionella groeien in de leiding. Door middel van spoelen is dit slechts zeer moeilijk te verwijderen.
 
Bij een geconstateerde besmetting dient de koud waterleiding thermisch gedesinfecteerd te worden met water warmer dan 60 C°. (De leiding dient hiervoor geschikt te zijn). De besmetting vindt plaats via aerosolen (waterdruppels) die ingeademd worden. Besmetting ontstaat via de luchtwegen/longen. Door eerst het water rustig te laten weglopen, wordt voorkomen dat het water wordt verneveld en een mogelijke besmetting optreedt.
 
De voorliggende regelgeving:
Is de leidingwaterinstallatie aangesloten op het net van een drinkwaterbedrijf, dan houdt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met het drinkwaterbedrijf toezicht op de legionellapreventie. De drinkwaterbedrijven voeren ter plekke controles uit; waar nodig schakelen ze de ILT in voor de handhaving. Zijn de installaties niet aangesloten op het net van een drinkwaterbedrijf, dan houdt de ILT zelfstandig toezicht.
 
Meer informatie:

 

vraag de gratis brochure aan
en laat u inspireren!

gratis brochure aanvragen

uw buitendouche netjes aan huis geleverd

Bij levering op een adres in Nederland of België, bezorgen wij de buitendouche bij u thuis met onze eigen bezorgservice.
Graag informeren wij u over de voorwaarden.